Dupa porc

Nu stiu, ma gandesc ca cei care-mi vor citi textul vor spune ca-s sentimental.
Da nu-i adevarat, m-a apucat si pe mine, un pic, melancolia, gandindu-ma la momentele alea cand mergeam la tara sa aduc porcu (ce alt motiv sa mergi iarna, ca de dat cu sania nu ma prea dadeam ca n-avea cine s-o tracteze) si le simteam damfurile alora care blocau holurile trenului ca sa-si fumeze tigara.
Unu statea sprijinit de usa compartimentlui, unu cauta gaina de oua, unu facea bilute de muci si le atasa minutios pe sub scaune, altu in buda infasurat in jurul vasului de la toaleta in timp ce afara, un nefericit se tinea cu mana de instalatii..
Altii infipti in locasul ala unde de obicei intra doar un geamantan.
Si ghici, ei unde mergeau ? ..mergeau la randul lor…tot la tara…dupa porc.
Asa o senzatie de multumire sufleteasca ca atunci, nici c-am mai avut.
Imi venea s-o iau pe jos pana-n Vrancea (eu care locuiesc in Brasov) si-abia trecusera vreo 3 halte.
Dar acum s-a terminat.
Gata cu porcu.
Saracu a fost linşat in batatura.
Alergat si gadilat cu viteza pe la vena gatului.
Apoi parlit cu paie si transformat in caltabosi, tobe si-n ceva lebar ori vreo 2 funii carnati
Stii cum e, iti cam pare rau.
Ba, dar nici sa-l jelesti nu-i bine ca s-ar putea sa-ti ramana carne intre dinti .
Sa te oparesti cumva sau sa te-ntepi cu furculita in buza.
Sa te deranjeze si el cumva ca doar n-a murit ca fraieru ci in chinuri dandu-i-se drumu` la sange. Din respect ptr el, post mortem, ar fi meritat sa fie asezat pe-un soclu. Un fel de monument al eroului national.
„In memoriam! Bunului prieten Mitruţ, cel caruia ii placea sa fie scarpinat sub burta”
Asa ca un fel de simbol al bunastarii, al lucrului aducator de satietate, el porcu, chiar daca tu din dorinta de a sarbatorii Craciunu, uiti ca obiceiurile mai si tampesc si te trezesti alergand cot la cot cu animalu, tu cu mainile goale iar asta cu cutitu infipt in gat, da in partea aialalta.
E greu sa te abtii din ras cand plictisit de cate ture de bloc i-ai vazut facand sa intri in casa iar dupa un sfert de ora, iesit iar, meseriasu` sa fie lesinat de alergatura, cu basca intoarsa invers, iar porcu cu cutitu-n gat, sprinten si vioi ca un canish.
Da ce sa-i faci…nu toti sunt meseriasi intr-ale macelariei.
Cred ca singura parte faina in toata actiunea asta, e cand faci pomana porcului, cand dai şoriciul prin sare si-apoi tragi cu vin rosu pana cand, de fericire, cand iti vine sa razi, sa ai gingiile move.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *